Türk mətbəxinin vazkeçilməz dadlarından biri olan Poğaça səhər yeməyi süfrələrində xüsusi yer tutur. Maya prosesinə görə hazırlanması uzun sürə bilən xəmirin mayasız resepti də adi olan kimi yaxşıdır.
News24.az resepti təqdim edir:
Məhsullar:
- Yarım stəkan yağ
- 1 yumurta
- 1 stəkan süd
- 1 çay qaşığı duz
- 1 yarım çay qaşığı dənəvər şəkər
- 4 stəkan un (3-cü stəkandan sonra nəzarətli şəkildə əlavə edək)
- 1 yarım paket qabartma tozu
İçliyi üçün:
- 1 stəkan doğranmış ağ pendir
- Yarım dəstə cəfəri
Üstü üçün:
- 1 yumurta sarısı
- qara zirə, küncüt
Necə hazırlamaq lazımdır:
- Xəmir üçün undan başqa bütün inqrediyentləri yoğurma qabına tökək.
- Sonra az-az un əlavə edək. (Təxmini 4 stəkan) Lakin unun markasına görə dəyişə biləcəyi üçün 3-cü stəkandan sonra unu nəzarətli şəkildə əlavə edin.
- Xəmir yoğrulduqdan sonra streç filmlə örtün və 20 dəqiqə dincəlməsinə icazə verin.
- Bu arada içlik üçün cəfərini yuyun, sapından təmizləyin və xırda doğrayın.
- Pendiri xırdalayıb doğranmış cəfəri ilə birləşdirək.
- Xəmirdən qoz böyüklüyündə parçalar kəsib əllə açıb yayırıq.
- İçliyi qoyub yarım ay şəklində bağlayaq və ya yuvarlaya bilərsiniz.
- Bağladığımız hissəni çəngəllə sıxaraq cızıqlar edək. Çox yaxşı basmalısınız, əks halda açıla bilər.
- Forma verdiyiniz xəmir xörəklərini qabartma kağızı düzülmüş çörək nimçəsinə qoyuruq, üzərinə yumurta sarısı sürtüb küncüt və qara zirə səpək.
- 190 dərəcə qızdırılmış sobada təxminən 25 dəqiqə bişirək.
- Bişmiş xəmirlərimiz süfrəyə hazırdır.
Onu da qeyd edək ki, 100 qram poğaçada 347 kalori var. 1 ədədində (70 q) 243 kalori var. 100 qram poğaçanın tərkibində 31,9 qram karbohidrat, 7,01 qram protein, 21,06 qram yağ və 1,95 qram lif var.
Günel Məlikzadə