İntrauterin inkişaf zamanı və həyatın ilk iki ilində aşağı şəkər istehlakı orta yaşlarda xroniki xəstəliklərin riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Bu araşdırma Science jurnalında dərc olunub.
1942-ci ildə Böyük Britaniyada şəkərin satışına məhdudiyyət qoyuldu. 1953-cü ilin sentyabrında ləğv edildi. Şəkərin bu məhdudlaşdırılması ümumi aclıq demək deyildi. Alimlər o dövrdə doğulmuş insanların məlumatlarını təhlil ediblər.
Onlar aşkar ediblər ki, konsepsiyadan sonra ilk 1000 gün ərzində şəkərin az istehlakı 2-ci tip diabetin inkişaf riskini 35%, yetkinlik dövründə isə hipertoniya riskini 20% azaldır. Əgər uşaq da həyatının ilk iki ilində daha az şəkər yeyirdisə, bu xəstəliklərin riski daha da aşağı idi. Orta hesabla, bu xəstəliklər onlarda diabetlə məhdudlaşmayanlara nisbətən dörd il sonra inkişaf etdi.
Müəlliflər azyaşlı uşaqların valideynlərinə şirniyyatların və əlavə şəkərin digər mənbələrinin, məsələn, qazlı içkilərin və şirələrin istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə ediblər. Gələcəkdə əsərdə aşkarlanan qanunauyğunluqların mexanizmini izah edə biləcək tədqiqatlara ehtiyac olacaq.