Yeməklərinizə ləzzət qatarkən sağlamlığınıza əhəmiyyət vermədiyinizi heç düşünmüsünüzmü? Demək olar ki, hər mətbəxdə rast gəlinən və yeməklərə dad qatmaq üçün əlavə edilən bu yemək bədən sağlamlığına zərər verir. Ürək xəstəlikləri, diabet və xərçəng kimi ciddi xəstəliklərin yolunu açır və Parkinson, piylənmə və Alzheimer kimi sağlamlıq problemlərini dəvət edir.
Şorbalara, əsas yeməklərə, xüsusən də plovlara dad vermək üçün qoyulan bəzi qidaların orqanizm sağlamlığını ciddi şəkildə təhdid etdiyi aşkarlanıb.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, dünyada təxminən 5 milyard insan bu qidaya görə risk altındadır. Bu qidaların ürək xəstəlikləri, diabet və xərçəng kimi ciddi xəstəliklərə səbəb ola biləcəyi vurğulanır.
Bulyon (və ya bulyon kubları) ani şorbaların əsas inqrediyentlərindən biridir və xüsusilə praktikliyinə görə geniş istifadə olunur.
Bununla belə, bulyonların bəzi potensial zərərləri aşağıdakıları əhatə edə bilər:
Yüksək Duz Tərkibi: Bir çox bulyon növləri yüksək miqdarda duz ehtiva edir. Həddindən artıq duz istehlakı hipertoniya (yüksək qan təzyiqi) riskini artıra və ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
Yüksək Aşqar Tərkibi: Bəzi bulyon növləri konservantlar və süni tatlandırıcılar kimi əlavələr ehtiva edə bilər. Bu maddələrin həzm problemlərinə səbəb olduğu və ya bəzi insanlar üçün allergik reaksiyalara səbəb olduğu bilinir.
Qeyri-kafi Qida Dəyəri: Bulyonlar ümumiyyətlə aşağı qida dəyəri olan işlənmiş qidalardır. Onların tərkibində olan vitamin və minerallar təbii mənbələrdən alınanlardan daha az ola bilər.
Ən zərərli qidadır, lakin hər yeməkdə olur: Orqanları yuxarıdan aşağı zəhərləyir - 5
Dad Artırıcılar və Sintetik Dadlandırıcılar: Bəzi bulyonlarda ləzzət artırıcılar və sintetik ləzzətlər var. Bu cür maddələr uzun müddətdə sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər.
Natrium Qlutamat (MSG) Tərkibi: Bəzi bulyon növləri, xüsusən də Asiya mətbəxindən olanlar, natrium glutamat (MSG) ehtiva edə bilər. MSG bəzi insanlarda baş ağrısı, ürəkbulanma və ya digər simptomlara səbəb ola bilən bir birləşmədir.
Bu səbəblərdən mütəmadi olaraq bulyon istehlakı sağlamlıq üçün risklər yarada bilər. Sağlam bir pəhriz üçün mümkünsə təbii və daha az işlənmiş qidaları seçmək daha faydalı ola bilər.