“Çörək beyin funksiyası və ümumi sağlamlıq üçün faydalıdır”
Medianews.az Lenta.ru-ya istinadən xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Svetlana Krılova deyib.
O bildirib ki, çörəyin, hər hansı digər məhsul kimi, müsbət və mənfi cəhətləri var, ancaq onu pəhrizdən tamamilə çıxarmamalısınız.
Krılova bildirib ki, yalnız çölyak xəstəliyi olan insanlar çörək yeməkdən çəkinməlidirlər. Bütün digər insanlar üçün bu məhsul faydalıdır, çünki o, bədəndəki enerjini doldurmaq və beynin düzgün işləməsi və ümumiyyətlə sağlamlıq üçün zəruri olan qiymətli karbohidrat mənbəyidir. Həmçinin, onun sözlərinə görə, çörəyin tərkibində çoxlu pəhriz lifi, vitamin və minerallar var.
Çörək, xüsusən də bütün taxıllardan hazırlanırsa, B qrupunun vitaminləri, dəmir, maqnezium və digər vacib qidalarla zəngindir. Bundan əlavə, tam taxıllı çörəklər düzgün həzmi təşviq edən və qan şəkərinin normal səviyyəsini saxlamağa kömək edən liflə zəngindir.
Eyni zamanda, qastroenteroloq ağ çörəyi həddindən artıq istifadə etməməyi tövsiyə edib, çünki tərkibində çox miqdarda karbohidrat var ki, bu da çəki artımına və qan şəkərinin səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər. Həmçinin, onun sözlərinə görə, bəzi sənaye çörək növlərinin tərkibində sağlamlığa mənfi təsir göstərən çoxlu əlavələr və konservantların olduğunu unutmamalıyıq.