Xiyarın təzə qoxusu yay iqamətgahı və isti mövsüm ilə əlaqələndirilir. Tərəvəzin aşağı kalorili və xoş dadı onu bir çox yay yeməklərinin və hətta mono-dietin əsasını təşkil edir.
News24.az xəbər verir ki, xiyar təkcə dadlı deyil, həm də sağlamlığa faydalıdır. Tərəvəzlər kalium və maqneziumun əla mənbəyidir. Bu maddələr qan təzyiqini azaldır və ürək xəstəliyi riskini azaldır. Meyvənin tərkibindəki lif həzmə faydalı təsir göstərir. Üstəlik, xiyarların xərçəng əleyhinə təsiri var.
Xiyarın şişkinliyi aradan qaldırmaq qabiliyyəti onu effektiv kosmetik məhsula çevirir. Xiyar şirəsi ağardıcı maskalara daxildir və qara nöqtələrə qarşı faydalıdır.
Meyvələrin tərkibindəki silikon dırnaqları gücləndirməyə kömək edir. Böyük miqdarda su və aşağı kalori məhsulu pəhriz məhsuluna çevirir. Ancaq çox uzun müddət xiyar pəhrizinə sadiq qala bilməzsiniz.
Xiyarın zərəri
Xiyarların həddindən artıq udulmasının hansı nəticələri ola bilər?
1.Həddindən artıq lif və kalium səbəbiylə həzm və ya spazmların pozulması. Meyvə şirəsi və ya süd ilə təzə xiyar içsəniz, arzuolunmaz təsir artacaq.
2.Məhsulun sidikqovucu təsiri böyrək xəstəliyinə səbəb ola bilər.
Xiyarları necə saxlamaq olar?
Xiyarları əvvəllər plastik torbalara qoyaraq tərəvəz bölməsinə qoyula bilər. Paket bağlamağa ehtiyac yoxdur. Bu saxlama üsulu meyvələri yeddi günə qədər təzə saxlamağa imkan verir. Tərəvəzlər də otaq temperaturunda iki-üç gün saxlanıla bilər. Bunun üçün tünd quru yer uyğundur.
Xiyardan yeməklər
Xıyardan çoxlu yeməklər hazırlana bilər:salatlar, yay şorbaları, içkilər, qəlyanaltılar və hətta də şərtlər. Bununla belə, sadə və başa düşülən yeməklərlə meyvələrlə qastronomik tanışlığa başlamaq daha yaxşıdır. \\24media.az