“Fruktoza qlükoza ilə eyni sürətli karbohidratdır və onu faydalı şəkər əvəzedicisi adlandırmaq olmaz”
Medianews.az Lenta.ru-ya istinadən xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Alexandra Zveniqorodskaya deyib.
Həkimin fikrincə, fruktoza orqanizmə adi şəkər kimi təsir edir. Tərkibində olan məhsullar (məsələn, şirin soda, dondurma və ya şokolad) pəhrizin əsasını təşkil edərsə, onda onların istehlakı tezliklə piylənməyə və əlaqəli xəstəliklərə səbəb ola bilər.
“Mən tez-tez fruktoza şəkərin sağlam alternativ olduğuna əmin olan xəstələri görürəm, lakin bu belə deyil. Eyni zamanda, diabetiniz yoxdursa, şəkəri pəhrizinizdən tamamilə çıxarmağın mənasını görmürəm. Diabet xəstələrinə çəkiyə təsir etməyən tatlandırıcılardan istifadə etmək tövsiyə edilə bilər. Onlar üçün ən yaxşı karbohidrat və şirniyyat mənbəyi isə meyvələrdir, lakin normada”, – endokrinoloq bildirib.