Qoz qida dəyəri, qidalandırıcı xüsusiyyətləri və ləzzətli dadı ilə insan sağlamlığına çox faydalıdır.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu çərəzin tərkibində sağlam yağlar, liflər, vitaminlər və minerallar var.
Qoz ürək xəstəliklərindən beyin xəstəliklərinə, yaddaş problemlərindən şəkər xəstəliyinə qədər bir çox sağlamlıq vəziyyətinə faydalı hesab edilir.
Qoz digər çərəzlərdən daha yüksək antioksidant aktivliyə malikdir. Həmçinin bir ovuc qoz ovqatı yaxşılaşdırır.
Yüksək qan təzyiqi ürək xəstəliyi və insult üçün mühüm risk faktorudur. Qoz yemək yüksək qan təzyiqi olan insanlarda təzyiqi aşağı salmağa kömək edə bilər.
Qoz zəngin antioksidant mənbəyidir. Antioksidantlar sərbəst radikalları zərərsizləşdirərək hüceyrə və toxumaların zədələnməsi riskini azalda bilər. Bu, yaşlanma prosesini yavaşlatmağa və müxtəlif xroniki xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir.
Qozda müxtəlif vitaminlər (məsələn, C və E vitamini) və minerallar var. Bu qidalar immunitet sistemini gücləndirə və bədəni xəstəliklərdən qoruya bilər.
Qozun digər bir xüsusiyyəti də iltihabı azaltmasıdır. Qoz tərkibindəki polifenollarla oksidləşdirici stress və iltihabla mübarizə aparır.
Qozda olan E vitamini dəri sağlamlığını dəstəkləyir, dəri hüceyrələrini qoruyur və saç sağlamlığını dəstəkləyə bilir.
Qoz təbii olaraq melatonin adlı bir hormon ehtiva edir. Melatonin yuxu rejimini tənzimləyən və yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdıran bir hormondur. Buna görə də qoz istehlakı melatonin səviyyəsini artıraraq yuxu rejimini dəstəkləyir.