Qluten allergiyası anlayışı çox geniş yayılmışdır. Qaz və şişkinlik səbəbiylə qlüten allergiyası kimi bir xəstəlik olduğunu düşünüb, özü olmayan pəhrizə keçən insanların sayı günü-gündən artır.
Unudulmamalıdır ki, belə insanlarda başqa bir xəstəlik, xüsusilə də buğda allergiyası və çölyak xəstəliyi ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu abrədə Milliyyət yazıb.
Buğda ləpəsində 8-15 faiz zülal, 85-90 faizi isə qlütendən ibarətdir, yəni buğda dənələrinin əsas anbar zülalı qlütendir.
Mütəxəssis Dr. İsmail Acar həzm sistemi, mədə, mədəaltı vəzi və bağırsaqlarda zülal həzminə yüksək müqavimət göstərən peptid ardıcıllığına malik olan özü istehlakında ehtiyatlı olmaq barədə xəbərdarlıq edib...
Qluten yüzlərlə əlaqəli, lakin fərqli zülalların, ilk növbədə gliadin və qlutenin kompleks qarışığıdır.
Çovdarda sekalin, arpada hordein və yulafda avenin kimi analoji saxlama zülallarına rast gəlinir və ümumi olaraq “qlüten” adlanır.
Qluten istiliyə davamlı, bağlayıcı və genişləndirici agent kimi fəaliyyət göstərmək qabiliyyətinə malikdir.
Nəm saxlamaq və ləzzəti yaxşılaşdırmaq üçün işlənmiş qidalarda əlavə olaraq geniş istifadə olunur. O, həmçinin makaron, tortlar, biskvitlər və digər xəmir məmulatları kimi bişmiş məhsulların xəmir keyfiyyətini müəyyən etmək üçün əsas kimi xidmət edir.
O, həmçinin emal olunmuş ət və sulandırılmış dəniz məhsulları, dondurma, yağ, marinadlar və souslarda qatılaşdırıcı, emulqator və ya jelləşdirici vasitə kimi, dərman və ya qənnadı məmulatlarında doldurucu və örtük kimi istifadə olunur.
Bundan əlavə, qlüten sənaye bişmiş məmulatlarının struktur bütövlüyünü yaxşılaşdırmaq və aşağı proteinli unları zənginləşdirmək üçün getdikcə daha çox istifadə olunur.