Böyrək daşlarının qarşısını almaq üçün daha çox su içmək (sidikiniz yüngül və ya şəffaf olmalıdır), sağlam çəki saxlamaq və çox qırmızı ət yeməkdən çəkinmək vacibdir.
E-saglam.az xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya nefroloq Danila Pyrikov məlumat verib.
“İnsanların təxminən 5%-i sidik daşı xəstəliyindən əziyyət çəkir. Qarşısının alınması üsulları daşın tərkibindən asılıdır, lakin ümumi qaydalar var. Birincisi, adekvat içmə rejiminə ehtiyacınız var: maye çatışmazlığı sidikdə duzların konsentrasiyasının artmasına səbəb olur. Onların böyük kristallara çevrilməsi, çökməsi, fiksasiyası və böyüməsinə davam etməsi daha asandır. Buna görə də gündə iki-üç litr su içmək vacibdir. Sidik şəffaf və ya bir qədər sarımtıl olmalıdır”, deyə həkim bildirib.
Duz və ətdən, xüsusən də qırmızı ətdən çox istifadə etməmək, hər kiloqram bədən çəkisi üçün gündə 1,0-1,3 qramdan çox protein qəbul etməmək vacibdir. Siz həmçinin tərəvəz və meyvələrin qəbulunu artırmalı və normal çəki saxlamalısınız: piylənmə böyrək daşlarının əmələ gəlməsi şansınızı artırır. Digər risk faktorlarına irsiyyət, paratiroid bezlərinin patologiyaları, gut, təkrarlanan sidik yolu infeksiyaları daxildir.
“Artıq daşlar varsa, müalicə üçün daşın tərkibini öyrənmək lazımdır. Biz yalnız urat daşlarını tabletlərlə həll edə bilərik, qalanları çox sıxdır və fiziki çıxarılması tələb olunur; Ən etibarlı yol sərbəst buraxılan daşı tutmaq və tərkibini öyrənmək üçün laboratoriyaya aparmaqdır. Böyrəklərin CT taramasını edə və daşın sıxlığını qiymətləndirə bilərsiniz. Ondan onun tərkibini təxmin edə bilərik. Litogen maddələr üçün gündəlik sidik testi daha az məlumatlıdır. Həkim həmçinin sidik turşusu, kalsium, fosfor, paratiroid hormonu və D vitamini üçün test təyin edə bilər”, deyə Pyrikov izah edib. (Hit.az)
E-saglam.az