Mütəxəssislər iddia edir ki, qara şokoladın tərkibində çoxlu kakao qatıları var, minerallar və qoruyucu bitki birləşmələri ilə zəngindir. Manset.az Lent.az-a istinadən bildirir ki, qara şokoladın çoxlarının bilmədiyi faydaları var. Onları təqdim edirik: Tünd şokolad oksidləşdirici stress və iltihabdan qoruyur. Tünd şokolad əla antioksidant mənbəyidir. Tədqiqatlar göstərir ki, kakao məhsulları, o cümlədən tünd şokolad, hər hansı digər qidanın çəkisinə görə ən yüksək flavonoid tərkibinə malikdir. Tünd şokoladda südlü şokoladdan beş dəfə çox flavonoid var. Hüceyrələri məhv olmaqdan və oksidləşdirici stressdən qoruya bilən antioksidan xüsusiyyətlərə malik olan bu flavonoidlərdir. Tədqiqatlar göstərir ki, tünd şokolad yemək iltihabın əlamətlərini azaltmaqda təsirli olur. Tünd şokolad qan təzyiqinə təsir edir və ürək sağlamlığına faydalı ola bilər. Qara şokolad tərkibinə görə ateroskleroz və ya yüksək qan təzyiqi kimi ürək xəstəlikləri üçün risk faktorlarını azalda bilər. Araşdırmalar göstərir ki, kakao içmək normal və yüksək qan təzyiqi olan insanlarda sistolik və diastolik qan təzyiqini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Tünd şokolad həmçinin pis xolesterin, qan şəkəri və trigliseridlərin səviyyəsini aşağı salır , hətta qan damarlarının fəaliyyətini və qan axını yaxşılaşdırır ki, bu da ürək xəstəliyi riskini azalda bilər. Tünd şokolad minerallarla zəngindir. Tünd şokolad yaxşı maqnezium və dəmir mənbəyidir. Məsələn, tünd şokoladın bir unsiya porsiyası 64,6 milliqram maqnezium təmin edir ki , bu da tövsiyə olunan gündəlik dəyərin 15%-ni əhatə edir. Dəmir bütün bədəndə oksigeni daşıyan hemoglobinin istehsalı üçün lazımdır. 30 qramlıq tünd şokoladın tərkibində 3,37 mq dəmir var ki, bu da tövsiyə olunan gündəlik dəyərin 19%-ni əhatə edir. Tünd şokolad bədənimiz üçün də vacib olan manqan və mislə də zəngindir. Qara şokolad bağırsaqlar üçün də faydalıdır. Tünd şokoladın bağırsaqlarınız üçün faydalı olan prebiyotikləri ehtiva edir. Faydalı bakteriyalar üçün yanacaq rolunu oynayırlar. 2022-ci ildə elm adamları 48 sağlam yetkin insanı əhatə edən bir araşdırma apardılar . Təcrübə iştirakçıları üç həftə ərzində 30 qram 85% tünd şokolad yeyiblər. Nəticədə, onların bağırsaq bakteriyalarının müxtəlifliyi əhəmiyyətli dərəcədə artdı və hətta əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırıb.