EN

Bu qidalar mədə pozğunluğuna səbəb olur

Mədə həzm sisteminin ən vacib orqanlarından biridir və onun sağlam işləməsi ümumi bədən sağlamlığı üçün çox vacibdir. Ancaq yanlış qidalanma vərdişləri və mədəyə zərərli qidaların qəbulu mədə problemlərinə səbəb ola bilər. Həzmsizlik, reflü, mədə yanması, qastrit və xora kimi pozğunluqların qarşısını almaq üçün hansı qidaların mədəyə zərər verdiyini bilmək və bu qidalardan uzaq olmaq lazımdır. Bəs, hansı qidalar mədə narahatlığına səbəb olur? 

Demokrat.az
mədəyə zərər verən 10 qidanı təqdim edir:

1. Turşu və qazlı içkilər

Turşu içkilər mədə turşusunu artırır, bu da mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və reflüks şikayətlərinə səbəb ola bilər. Qazlı içkilərin tərkibində olan karbonat qazı mədə şişkinliyinə və həzmsizliyə səbəb ola bilər.

Mədəyə təsiri: 

Turşu tərkibli içkilər mədə divarını zədələyə, qastrit və xora kimi ciddi mədə problemlərinə səbəb ola bilər. 

2. Acılı və isti yeməklər

Acılı qidalar, xüsusilə acı bibər mədə turşusunu artıraraq mədə selikli qişasını qıcıqlandıra bilər. Bu növ qidalar mədə həssaslığı olan insanlarda ürək yanmasına və ağrıya səbəb ola bilər.

Mədəyə təsiri:

Acılı qidalar mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra bilər ki, bu da qastrit və mədə xorası riskini artıra bilər. Artıq mədə turşusu yüksək olan insanlarda şikayətləri pisləşdirə bilər.

3. Qızardılmış yeməklər və yağlı yeməklər

Qızardılmış qidalar və tərkibində çox yağ olan qidalar həzmi çətinləşdirir və mədəni yorur. Bu qidalar mədənin boşalmasını ləngidə bilər və mədə turşusunun özofagusa qayıtmasına səbəb ola bilər ki, bu da reflüyə səbəb olur.

Mədəyə təsiri: 

Yağlı qidalar mədə turşusunun artmasına və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. O, həmçinin mədənin şişməsinə, qaz və həzmsizlik kimi problemlərə səbəb ola bilər.

4. Şokolad

Şokolad həm mədə turşusunu artıran, həm də qida borusundakı əzələləri rahatlaşdıran təsirə malikdir. 

Mədəyə təsiri:

Şokolad istehlakı xüsusilə reflü problemi olan insanlarda mədə şikayətlərini artıra bilər. Bundan əlavə, həddindən artıq istehlak çəki artımına səbəb ola bilər, dolayısı ilə mədədə əlavə təzyiq yaradır.

5. Sitrus və asidik meyvələr

Portağal, limon və qreypfrut kimi turşu meyvələr mədə turşusunu artıraraq mədə selikli qişasını qıcıqlandıra bilər. Bu cür meyvələr, xüsusən də acqarına istehlak edildikdə reflü və ürək yanmasına səbəb ola bilər.

Mədəyə təsiri: 

Turşu meyvələr, məsələn, sitrus meyvələri, mədə həssaslığı olan insanlarda mədəni qıcıqlandıra və qastrit və reflü əlamətlərini pisləşdirə bilər.

6. Alkoqol

Spirt mədə turşusunu artıraraq mədə selikli qişasını zəiflədir. Daimi spirt istehlakı mədə xorasına və qastritə səbəb ola bilər.

Mədəyə təsiri: 

Həddindən artıq spirt istehlakı mədənin selikli qişasını ciddi şəkildə qıcıqlandıra, mədə qanamasına və daha ciddi mədə pozğunluqlarına səbəb ola bilər.

7. Kofeinli içkilər

Qəhvə və çay kimi tərkibində kofein olan içkilər mədə turşusunu artıraraq mədəni qıcıqlandıra bilər.

Mədəyə təsiri: 

Həddindən artıq qəhvə istehlakı reflü və ürək yanması kimi mədə vəziyyətini pisləşdirə bilər. Qəhvə, xüsusilə acqarına istehlak edildikdə, mədənin selikli qişasını qıcıqlandırır və mədə turşusunu artırır.

8. Pomidor və pomidor məhsulları

Pomidor və pomidor əsaslı məhsullar (pasta, ketçup və s.) turşulu olduğu üçün mədəyə zərər verə bilər. Pomidorun yüksək turşu tərkibi mədə turşusunu artıraraq reflü və ürək yanmasına səbəb ola bilər.

Mədəyə təsiri: 

Mədə turşusu həddindən artıq olan insanlarda pomidor istehlakı mədə yanmasına səbəb ola bilər və qastrit əlamətlərini pisləşdirə bilər.

9. Süd və süd məhsulları

Süd və süd məhsulları laktoza dözümsüzlüyü olan insanlarda həzm problemlərinə və mədə şişkinliyinə səbəb ola bilər. Bəzi insanlarda süd mədə turşusunu artıraraq mədəni qıcıqlandıra bilər.

Mədəyə təsiri: 

Laktoza dözümsüzlüyü olanlar üçün süd məhsullarının istehlakı mədə krampları, qaz və şişkinlik kimi simptomlara səbəb ola bilər.

10. Şəkərli qidalar və desertlər

Tərkibində yüksək şəkər olan qidalar mədə sağlamlığına zərər verə bilər. Şəkər mədə turşusunu artıra, mədə selikli qişasını qıcıqlandıra və həzmi çətinləşdirə bilər. Bundan əlavə, şəkərli qidalar mədə bakteriyalarının tarazlığını pozaraq həzmsizliyə və şişməyə səbəb ola bilər.

Mədəyə təsiri: 

Həddindən artıq şəkər istehlakı mədəni yorur, mədə ağrısı və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Şəkərli qidalar da reflü riskini artıra bilər.

Mehriban Mirzəzadə
Demokrat.az
Chosen
112
1
demokrat.az

2Sources