EN

Hansı yağlar sağlamlıq üçün daha xeyirlidir? - AÇIQLAMA

Çox vaxt biz yağı yalnız dad üstünlüklərinə və ya köhnə vərdişlərə görə seçirik. Bununla belə, kulinariya dünyasında çoxlu yağlar var və onların hər birinin özünəməxsus xüsusiyyətləri var.














 "Rusiya" kanalındakı "Ən vacib şey haqqında" verilişində faydalı yağlardan danışılıb.






Hər bir yağ növünün öz xüsusiyyətləri var, bunları bişirərkən nəzərə almaq vacibdir. Bəzi yağlar yüksək istilikdə qızartmaq, dad və qida maddələrini qorumaq üçün, digər yağlar isə başqa bişirmə üsullarına daha uyğundur.






Qızartma üçün hansı yağ daha yaxşıdır?






Aşpaz Qleb Astafyev salatlar və çörək hazırlamaq üçün təmizlənməmiş (rafinə olunmamış) yağdan istifadə etməyi tövsiyə edir.






Tərkibində doymamış yağ turşularının yüksək olduğu təmizlənmiş yağlar isə yüksək temperaturda bişirmək üçün yaxşıdır, çünki onlar istiliyə daha davamlıdırlar.






Hansı yağlar kanserogenlər buraxır?






Qızartma zamanı yağın tüstülənməyə və kanserogenləri buraxmağa başladığı temperaturu nəzərə almaq vacibdir. Yüksək temperatur və istiyə uzun müddət məruz qalma yağ turşularının məhvinə və zərərli maddələrin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Bu vəziyyətdə, yüksək miqdarda doymamış yağ turşuları olan təmizlənmiş (rafinə olunmuş) yağa üstünlük verilir, çünki onlar qızdırıldıqda oksidləşməyə daha az həssasdır.






Hansı yağ daha sağlamdır?






Öncə bütün yağların eyni dərəcədə faydalı olmadığını qeyd etmək lazımdır. Ancaq eyni zamanda, məsələn, kərə yağının əvvəllər düşünüldüyündən daha az zərərli olduğu ortaya çıxır. Kərə yağının kalori miqdarı bitki yağının kalorisinin yarısıdır.






Zeytun yağı tez-tez aparıcı sağlamlıq qida mütəxəssisləri tərəfindən tövsiyə olunur. O, qan damarlarını daha elastik edir və onları gücləndirməyə kömək edir, həmçinin güclü antioksidant olan E vitamini ehtiva edir.






Nəticə etibarı ilə qızartmaq üçün yüksək istilik sabitliyinə malik yağları seçməlisiniz. Zeytun yağı, doymamış yağ turşuları yüksək olan bitki yağı və piy yaxşı seçimdir.






Ən əsas qaydanı unutmayın: zərərli maddələrin əmələ gəlməməsi üçün heç vaxt yağın həddindən artıq istiləşməsinə və qaynamasına icazə verməyin.///redaktor

Chosen
289
9
ucnoqta.az

8Sources