RU

Həkim "ağ çörəkdən imtina etməyə dəyərmi" sualına NÖQTƏ QOYDU

"Ağ çörək zərərli məhsul olmasa da, artıq çəki almağa kömək edir".

Publika.az xəbər verir ki, bunu "SM-Clinic"in endokrinoloqu, qidalanma üzrə mütəxəssisi, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva "Gazeta" müsahibəsində deyib.

O qeyd edib ki, piylənmə, istənilən növ şəkərli diabet və qlütenə qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar istisna olmaqla, bu məhsula hər kəsin pəhrizində icazə verilir.

O qeyd edib ki, ağ çörək yüksək dərəcəli undan hazırlanır. Bu un qabıqdan və endospermdən təmizlənmiş taxıllardan hazırlanır. Bu, əsasən nişasta və buğda zülallarını ehtiva edən taxılın ağ daxili hissəsini tərk edir. Buna görə də bişdikdə çörək ağ olur, tərkibində çoxlu qlüten, nişasta və asan həzm olunan karbohidratlar var, həmçinin müəyyən miqdarda protein ehtiva edir.

“Vitaminlər əsasən taxıl qabığında və endospermdə olduğu üçün belə çörəkdə qida, vitamin və minerallar çox zəifdir. Və içərisində xüsusilə az lif var.

Ağ çörəyin tərkibində az miqdarda lif və çoxlu asanlıqla həzm olunan karbohidratlar və nişasta olduğundan, istehlak edildikdə qanda şəkərin və insulinin səviyyəsi daha sürətli və güclü şəkildə yüksəlir.

Избранный
31
3
publika.az

4Источники